ЇЖА ДЛЯ МОЗКУ

Часто люди задаються питанням, яка їжа для мозку корисна, а яка – ні. Сьогодні існує велика кількість теорій і навчань про правильне харчування і т.д. У кожній з них є раціональне зерно. Але якщо говорити про те, яка саме їжа корисна для мозку, то відповідь проста – звична для нашої місцевості!

Їжа для мозку

Ідеї ​​про те, що для здоров’я корисні особливі продукти, привезені здалеку, невірні. Секрет правильного вибору продуктів досить простий. У науці є таке поняття, як біогеоценоз. Тобто ми в нашій місцевості – частина єдиної системи з мікроорганізмами, елементами грунту і, відповідно, продуктами, які тут ростуть. Таким чином, для людини корисні натуральні продукти, вирощені в його місцевості, до яких він і його предки звикли з дитинства.

Топ продукти для мозку:

-горькій шоколад, по праву є відмінним помічником при активній мозкової діяльності. Це відбувається за рахунок: лецитин – це речовина-нейромедіатор. Воно відповідає за передачу нервових імпульсів головного мозку, Теобромін – складова частина какао-бобів. Має спазмолітичні властивості – знімає спазми судин головного мозку. Покращує настрій, змушуючи мозок виробляти підвищену кількість ендорфінів, Швидкі вуглеводи просто необхідні для нормальної роботи мозку. Для швидкого насичення досить маленького шматочка гіркого шоколаду, тому помірне споживання солодощі з гірчинкою служитиме стимуляцією роботи мозку, і в той же час ніяк не вплине на вашу стрункість.

-грецкіе горіхи, особливо корисні. У них містяться вітаміни групи B, без яких наш мозок не може повноцінно працювати. Інший найважливіший вітамін – Е, він перешкоджає руйнуванню клітин мозку, не дає пам’яті погіршитися з віком. Жирні кислоти, що містяться в горіхах, поряд з вітамінами і амінокислотами, цинком і магнієм розвивають мислення і стимулюють роботу мозку.

-риба. Поліненасичені жирні кислоти і кислоти групи омега-3 регулюють рівень холестерину і покращують роботу очищених від холестеринових бляшок судин. Значить, працюють краще всі органи, особливо серце і мозок, причому поліпшується кровопостачання останнього – знижується ризик вікового недоумства, викликаного судинними захворюваннями головного мозку.

-клюква. До складу журавлини входять антиоксиданти, які покликані зв’язувати вільні радикали, тим самим знижуючи схильність до інсульту. Вільні радикали це молекули, яким не вистачає електрона. Ось вони і блукають по організму в його пошуках. Єдине місце, де вони його можуть взяти – вкрасти у сусідній клітини. Пов’язуючи вільні радикали, антиоксиданти дозволяють крові нормально живити судини нашого мозку. Так що користь журавлини для нього очевидна.

-морська капуста. Що міститься в ній йод – просто безцінний продукт для мозку. А саме – для нервової системи.

-крупнолістовая буряк і капуста. Речовини, що містяться в цих овочах, руйнують ферменти, які у великій кількості призводить до розвитку хвороби Альцгеймера і зниженню когнітивної функції.

А ось незбалансоване харчування – дійсно проблема для мозку. Саме воно призводить до утворення бляшок і запалень в стінках судин і, як наслідок, в ділянках мозку.

Чи шкодить мозку алкоголь? Існує думка, що будь-яке його кількість вбиває нервові клітини. Насправді в малих дозах алкоголь мозку не шкодить. Але що вважати нормальною кількістю? Багато в чому залежить від культури пиття алкогольних напоїв у вашій місцевості. Вважається, що, в перерахунку на чистий алкоголь, нормальна доза – це 27 грамів.